När man mått dåligt under en längre period, upplevt olika belastande och traumatiserande händelser och kanske känt att man inte är som de andra i ens omgivning, så upplever de flesta att man inte fått utrymme för att utveckla sin person. Man har nästan alltid stora behov inom de flesta områdena i livet. Tidigare konstruktiva beteenden har blivit dysfunktionella, kontakten med familjen och vänner har försämrats, misslyckanden i skolan är ofta mer regel än undantag och man har slutat med saker som man förr tyckte om att göra på sin fritid. Synen på sig själv och ens självförtroende är i botten.
För att komma ur detta arbetar vi i vardagen med hjälp av ett team runt varje klient. Funktionen för teamet är att tillsammans med klienten vända denna negativa utveckling. Till en början görs det genom att arbeta med vardagliga färdigheter som att hitta tillbaka till en regelbunden sömn, de aktiviteter som man förr upplevde som viktiga och stimulerande samt att börja lära sig att hantera de destruktiva beteenden och känslor som gör att ens liv och vardag blir begränsat.
Över tid flyttas fokus allt mer att tillgodogöra sig färdigheter inom områden så som självständighet i sitt boende, att följa en struktur i vardagen, praktik, skola och läxor. Teamet är aktiva i personens terapeutiska behandling på så sätt att de i vardagen stöttar och hjälper henne att hantera ångest, känslor, impulsivitet och annat som är viktigt för att på sikt må bättre och klara sig mer självständigt.
Behandlingen är intensiv; man har två terapeuter som man träffar varje vecka, deltagande i gruppbehandling ut till 5 dagar per vecka samt en behandlingspedagog som ansvarar för vardaglig träning, fritidsaktiviteter, hemresor, ekonomi samt andra saker som man behöver praktiskt hjälp med.
Vi arbetar tillsammans med den boendes familj och anhöriga om det är önskvärt och möjligt. Att handleda och utbilda föräldrar, nätverk och andra viktiga personer som finns i personens liv. Viktiga personer som efter avslutad behandling kommer att vara en del av det stöd och den struktur som kommer att finnas kring personen.
Förutom redan nämnda målsättningar med en placering är även målsättningen att vid behov erbjuda utredning, diagnostisering och anpassning av behandlingen till personens behov.
En av de viktigaste målsättningarna är att finna och etablera högsta möjliga funktionsnivå och att hjälpa till att överföra och befästa denna struktur i hemmiljön.
Behandlingsinsatserna kombineras efter behov med undervisning, praktik och färdighetsträning för att öka självständigheten i vardagen.
I samband med beslut om placering upprättas en gemensam genomförandeplan. Den reglerar både vårt och uppdragstagarens uppföljningsansvar och aktiva medverkan.